Tijd

Onlangs vertelde ik jullie, dat ik stilaan in zo een moeder verander die zegt: ‘ik heb geen tijd!’. En ja, soms kan ik daardoor nukkig rond lopen en stress, dat komt er dan ook soms bij.
Daarover heb ik nagedacht.

Natuurlijk heb ik tijd, bedacht ik me. Maar volgens mij deel ik mijn tijd verkeerd in, waardoor ik vaak met het gevoel loop geen tijd over te hebben en zo veel met het idee loop van: ‘Ik moet nog dat doen, en dat, en dat,…’.

Ik zal je een voorbeeld geven. Als ik een vrije dag heb, staan Amber en ik op het gemaksje op, rond 7u30 is ze meestal wakker. Kan ook 7u45 zijn. We ontbijten in onze pyjama, op het gemak. Ofwel slenter ik hier nog wat rond en doe ik wat in het huishouden of ik speel een beetje met Amber. Daarna was ik mij. Ik moet me dan douchen en ook mijn haar drogen als ik niet wil dat het paraplu staat. Meestal is Amber dan wat lastiger en beslist ze haar bezig te houden met haar favoriete hobby: Mama’s inlegkruisjes uit de kast halen en het papiertje er 1 voor 1 uithalen terwijl mama hulpeloos staat toe te kijken en tevergeefs roept: ‘neen, mag niet!’ Een rustig doucheke zit er dus niet in. Terwijl ik mijn haar droog komt ze met haar stoeltje af, naast mij staan en graait ze in de kast. Ze haalt mijn deo uit, haarlak, speldjes, wil haar tandjes poetsen,… Uiteindelijk neem ik de stoel af en is het bleitinge. Eens dat allemaal achter de rug is en ik aangekleed ben, kleed ik de kleine aan en gaan we vaak met de fiets boodschappen gaan doen als het weer het toelaat. Wat een verademing is! In de buitenlucht, wat beweging. Amber geniet daar ook van. Met de fiets duren de boodschappen soms wat langer en tegen dan is het vaak tijd om te zorgen voor een deftig middagmaal. Daarna bedtijd voor Amber. Onze kleine slaapt ’s middags gemiddeld 2.5 uur. Soms een half uurtje meer, soms een half uurtje minder. Dat is veel. Meestal zit ze rond 13u in bed. Dat wil zeggen dat ze tot 15u30 of soms 16u slaapt. Als ze in haar bed zit, begin ik de tafel en de keuken op te ruimen. In mijn tempo duurt dat wel vlug een kwartier, twintig minuten afhankelijk van wat ik klaar gemaakt heb.
Daarna vlieg ik er meestal in. Was, strijk, stof afdoen, dweilen, enfin vanalles van wat er te doen is in het huishouden met het idee van ‘nu de kleine slaapt, kan ik voortdoen’. Meestal wil ik dan veel na elkaar doen en het gebeurt vaak, wanneer ik klaar ben en ik denk van NU kan ik nog even zitten en ontspannen… is ze wakker. Dan is het opstaan en vieruurtje eten. Meestal spelen we dan wat samen en is het al bijna tijd om aan het avondeten te beginnen. Na het eten is het opruimen, nog wat spelen, in bad als het bad-dag is, melk geven en naar bed. Algauw is dat hier 20u-20u30. Dan is het tv kijken, of meestal in mijn geval de smartphone bovenhalen en wat instagram lezen, of blogjes. Mijn wederhelft wil meestal rond 21u30 gaan slapen.
Dat is vroeg. Voor mij is dat altijd al okΓ© geweest. Een echte tv kijker ben ik zo al niet, en er is toch niets te zien nu in de vakantieperiode. Ik lees nog wat in mijn boek en dan slapen we.

Dit is een gemiddelde vrije dag.
DUS, hier moet verandering in komen!

Na grondig analyse πŸ˜‰ heb ik besloten wat kleine wijzigingen in mijn dagverloop aan te brengen, waardoor ik hopelijk wat meer het gevoel zal hebben ‘tijd’ te hebben. Het zit hem -natuurlijk- altijd in de kleine dingen. Om deze wijzigingen door te voeren zal ik mij proberen te houden aan deze geboden:

– Gij zult ’s avonds douchen: Dit heb ik vanavond gedaan. Oh wat zaaaaaaalig! Alles opgeruimd, kleine in haar bed en mama neemt een douche. Zonder invasie op de inlegkruisjes, zonder geween en zonder stress. Gewoon, radio aan en op het gemak douchen. Het haar wordt niet gedroogd, dat kan ik nu gewoon morgen doen gezien ik nu al gewassen ben.

– Gij zult na het ontbijt direct jezelf klaarmaken en de kleine haar kleren aandoen: in pyjama rondwentelen, ik doe dat zo graag! Maar ik geef toe, dat ik dan soms tot de middag…ik weet het… nog niet klaar ben. En dat geeft me zo een lui gevoel. Zo geraak ik moeilijk in actie. Kleren aan, dat geeft het gevoel er rapper te kunnen invliegen. Of dat dit nu tussen de twee oren zit of niet, dat zullen we zien. Pyjamadagen houden we voor de vrije weekends.

– Gij zult in de voormiddag al wat van het huishouden doen: zo heb je ’s middags als de kleine in bed zit, meer tijd hebben om te ontspannen alvorens er dan terug in te vliegen.

– Gij zult uw kleine wat vroeger in bed stoppen. 13u Is te laat, en toch loopt het zo vlug uit. Als ik de kleine wat vroeger in bed stop en ze is bvb om 15u wakker, kan ik nog een 2-tal uur tijd vrijmaken om eens naar buiten te gaan, of een bezoekje te brengen aan mama, zus, vriendin.

– Gij zult tijdens de middagdut van de kleine uw tijd spenderen aan 1. huishouden en 2. iets anders: gezien er al een deeltje in de voormiddag verzet is, kan er een deeltje gedaan worden in de namiddag. Daarna stoppen en iets relaxerends doen. Wat tokkelen op de pc, boek lezen, iets bakken/koken, … Niet alles moet op 1 dag gedaan zijn!

– Gij zult als de kleine wakker is niets meer doen van huishoudelijke taken: ik vraag me af of dit mogelijk zal zijn maar we zullen dat wel nog zien. Eigenlijk zou dat wel moeten lukken als ik het wat meer spreid en altijd ‘iets’ doe. Het avondmaal voorbereiden is tenslotte ook al een huishoudelijke taak.

– Gij zult om 22u gaan slapen: 21u30 is te vroeg. Ik zal me proberen voor te nemen om vanaf 20u in de zetel wat bij D. te zitten en van 21u tot 22u wat op de pc te tokkelen. Want ik mis dit wel. Als hij dan vroeger wil gaan slapen, kan hij en hebben we toch wat samen gezellig in de zetel gehangen. Boven zal ik ofwel nog wat lezen tot 22u30 ofwel slapen.

– Gij zult effectief om 22u naar boven gaan. Later opblijven, ik kan dat goed.. maar dan ben ik niet uitgeslapen. En een niet uitgeslapen A-S is, een verstrooide en tragere versie van A-S, zo bleek al vaak πŸ™‚

Ik hoop dat deze andere indeling van taken me meer tijd zal geven of toch het gevoel zal hebben meer tijd te hebben en niet altijd bezig te zijn met ‘werken’ maar ook wat meer tijd te hebben om te ‘ontspannen’.

7 gedachtes over “Tijd

  1. Liese zegt:

    Ik sta vroeg op. Dat geeft me tijd om een uurtje te lummelen in mijn pyjama alvorens de zoontjes wakker zijn, krant lezen, voldoende koffie drinken, mijn dag even voor me zien…Ik vermoed dat ik dat uurtje ga moeten afstaan als ik terug aan het werk ga….

    Like

  2. misssexandthecity zegt:

    Eens je het gewend bent ga je niet meer willen veranderen, want tijd is een geweldig geschenk,….en weet hoe ouder je kids worden je meer tijd krijgt, alhoewel πŸ™‚

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s