Boerki(nie)?

Soms heb ik zo eens goesting om mijn gedacht te zeggen. Zo nu en dan zijn er toch thema’s die bij mij nazinderen. Zoals het boerkiniverbod op bepaalde stranden in bepaalde landen.

Mag de vrouw in kwestie dan niet naar het strand gaan met haar kinderen? Want, zo gaat het dan. Geen boerkini, geen uitjes naar het strand. Kan je het voorstellen? Tja, voor ons is het wel vanzelfsprekend. Warm weer, 28 graden, hop, een dagje naar zee. Wel, dikke pech als je geen boerkini mag dragen. Neem anders je zwembadje en zet het in den hof, dan kan je daar in wat afkoeling gaan zoeken, toch? Jammer voor die vrouw, jammer voor de kinderen, jammer…

‘En voor je het weten eisen ze hun eigen stuk strand op’…

‘Die vrouwen zijn onderdrukt, het is hun eigen keuze niet’…

Men pleit voor integratie. We leven nu eenmaal in een maatschappij met verschillende culturen samen. En ja, van sommigen is de cultuurkloof is groot. Moeten we ze dan nog groter maken. Denken we dan, door de boerkini te verbieden, dat we de integratie zullen vergemakkelijken? Dat de moslimvrouwen hun welkom zullen voelen of dat wij ze gemakkelijker zullen aanvaarden? Denk je dat ze hun boerkini zullen inwisselen voor een badbak of bikini?

Of zullen ze thuisblijven. Verder geïsoleerd van de samenleving. Of andere oplossingen zoeken, zoals inderdaad een plaats waar het wel mag. Als ze dan een stukje strand zouden willen waar ze wel mogen bedekt baden, is dat dan hun schuld? Of heeft een verbod ze in deze richting geduwd.

Wij hebben natuurlijk altijd maar onze mening. Een boerkini alsook een hoofddoek wordt door verschillende partijen gezien als het ultieme bewijs van onderdrukking. Het is als een ketting rond de nek van de vrouw, wordt er gezegd. Andere partijen zeggen dan dat het dragen van een hoofddoek of boerkini volledig de eigen keuze is en dat het alleen zij is die beslist of ze de voorschriften van de godsdienst volgt.

De vraag komt ook bij me op waarom de boerkini nu in beeld komt. Is het iets wat de laatste weken naar boven komt? Zagen we dit tot voor enkele weken geleden niet? Heeft het alles te maken met het terrorisme?

Ik denk niet dat een verbod op de boerkini de ganse cultuur en die voorschriften die er bij horen, plots zullen veranderen. Ik vind het zelfs niet aanstootgevend.

Ik vraag me vooral af wat de moslimvrouw er zelf van vind.

media_l_575031

 

 

Advertenties

5 gedachtes over “Boerki(nie)?

  1. Gph ja… Op onze laatste reis zag ik op een wandeling zo’n vrouw zitten in boerkini op het strand. Ze was de borst van haar man naarstig aan het inwrijven met zonnemelk (alsof de sukkel dit zelf niet kon…). Naast haar twee dames in monokini die rustig zaten te tateren. Het contrast kon niet groter zijn.
    Wat die dame er zelf van vond? Ofwel zou ze maar al te graag ruilen met zo’n bikinibroekje, maar zag haar man dat allicht niet zitten. Ofwel was ze zelf voorstander, en dan heeft ze alle recht om zich in zo’n duikerspak aan de zon te laten zien. Mij maakt het echt niet uit…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s